top of page

Szakmári történetek

Szakmári Történetek - A templomi viselet


A szakmári könyvtárban két fontos dolog van, sok más fontos dolog mellett. Az egyik az egy nagyon kedves könyvtárosnő úgy hívják, hogy Pertics Csilla. Sokan felcserélik a nevében az r és a t betűt, amit ő nagy türelemmel, mosolyogva tűr. De ez egy másik történet.

Visszatérve a másik fontos dologhoz, a másik fontos dolog az egy fiók a könyvtárban, ami kincseket rejt. Amikor ott jártam, és elmondtam Csillának az ötletem, szerencsémre kinyílt ez a kincses fiók, és előkerült belőle egy 50 oldalas visszaemlékezés, Papp Ferencné Nusi néni írása. Nusi nénit nem kell bemutatni a helyieknek, viszont a leírt sorok között vannak olyan meglepe-tések, amiket még a tősgyökeres szakmáriak se biztos, hogy tudnak a hely történetéből.

Ez a kordokumentum fogja adni filmsorozatunk gerincét, helyi lakosok visszaemlékezéseivel kiegészítve.Csilla mindenkit ismer, és azonnal körbe telefonálta a szerinte legjobb szereplőket. És egy januári napon belépett a könyvtárba Bori, Margit és Maris néni, innentől nem is volt más dolgom csak bekapcsolni a kamerát és hallgatni a szűnni nem akaró történetek folyamát. Külön köszönet Romsicsné Tündének, aki csak úgy odaadta a hangját nekünk!

Az első történet „A templomi viselet” címet kapta.


Tóth DaniComments


bottom of page